Ar trebui să citești cartea înainte sau după ce ai văzut filmul?
Din experiență știm că atunci când vorbim de adaptări de cărți, fie pentru cinema, fie pentru seriale, părerile sunt împărțite. Fiecare își alege tabăra în funcție de propriul mod de a „experimenta” lectura. Cu toate acestea, există și excepții, în ideea în care există filme și seriale despre care majoritatea oamenilor nu știu că sunt de fapt adaptări. Acestea fiind spuse, merită să te gândești cu atenție la asta: cum este mai bine, să citești un roman înainte sau după ce ai văzut filmul?
Cum este să citești o carte înainte de a-i vedea adaptarea?
Foarte mulți fac parte din această tabără și preferă să înceapă lectura cărții fără să aibă în minte imagini stereotipe. Cu atât mai mult că deseori se întâmplă ca adaptările să nu ajungă sau să nu dorească să surprindă toate nuanțele unei cărți. În astfel de cazuri se poate observa că mai multe subiecte sensibile incluse în carte sunt eliminate din adaptare. Unii regizori și scenariști consideră că e bine să ofere publicului o poveste de dragoste care se va vinde bine, făcând abateri de la complexitatea subiectului dezbătut în carte.
Alteori, adaptările trebuie să se conformeze unor formate specifice. Prin urmare, filmele și serialele decupează o mulțime de elemente și simplifică intriga. Din fericire pentru fanii Stăpânului Inelelor (o carte pe care o prețuim în cadrul achizițiilor pe care le facem), acest aspect nu este valabil și pentru trilogia lui Peter Jackson (deși marea poveste de dragoste dintre Eowin și Faramir lipsește).
Cum e să citești cartea după ecranizarea sa?
Oricine poate ajunge la un moment dat să simtă că toate certitudinile pe care le avea în legătură cu ecranizarea unei cărți i-au fost spulberate. De exemplu, un cinefil poate să vadă ecranizarea după romanul Christopher Priest, The Prestige, fără să știe că există și cartea. Filmul îl va prinde, dar citind cartea ulterior, o să constate că adaptarea a fost doar parțială. Dintr-o dată se va confrunta cu paradoxul situației – adaptarea este într-adevăr foarte diferită de film, dar în același timp respectă total spiritul poveștii. Poate împiedica o astfel de constatare un cinefil să vizioneze mai întâi ecranizarea și ulterior să citească romanul? Cu siguranță, nu!
Vizionarea unui serial, precum Război și Pace, de exemplu, înainte de a citi romanul, te va ajuta ca atunci când lecturezi să pui toate personajele la locul lor. Vei fi încântat să te poți baza pe această pre-cunoaștere a poveștii și a personajelor pentru a găsi curajul de a descoperi filă cu filă povestea.
Totuși, cum e mai bine să procedezi?
Dacă îți place să citești cartea înainte sau după ce ai văzut ecranizarea, este într-adevăr o chestiune personală. Ambele alegeri au avantajele și dezavantajele lor. Pentru a rezuma și pentru a-l parafraza pe Alfred de Musset: ce contează susținerea poveștii atât timp cât avem plăcerea!
În final, nu pierdeți din vedere că achiziționăm cărți din toate domeniile și din toate timpurile, fără să fie necesar să vă deplasați la noi. Este suficient să ne comunicați că aveți cărți de vânzare și ne vom deplasa să le preluăm.
Leave a Comments