Ce spun cărțile tale despre tine? Legătura dintre bibliotecă și personalitate
Atunci când cumpărăm o carte, luăm o decizie bazată pe mai multe criterii: interese, emoții, curiozitate, preferințe. Se poate spune, deci, că personalitatea noastră influențează acea achiziție. Pornind de la acest aspect, te interesează să afli ce dezvăluie biblioteca ta despre tine? Îți spunem doar atât: te va surprinde ce vei descoperi!
Colecționezi cărți clasice? Iubești profunzimea
Toate cărțile pe care le citim ne influențează într-o oarecare măsură, unele ajungând chiar să ne schimbe personalitatea. Adu-ți aminte de personajul preferat din copilărie: poate a fost Nică al lui Ștefan a Petrei, din „Amintiri din copilărie” sau Harry Potter. De câte ori nu ai intrat în pielea lui, împrumutând expresii și chiar comportamente ale acestor eroi?
O expunere prelungită la operele unor autori sau la un anumit gen poate avea un impact profund asupra personalității unui om, mai ales în copilărie, când mintea este în continuă dezvoltare. Explicația psihologilor este aceea că lectura nu este o activitate pasivă, ci activă, modelând gândirea, creativitatea și empatia.
De aceea, despre cei care au în bibliotecă preponderent volume clasice, de: Balzac, Tolstoi, Shakespeare, Hugo sau Dickens etc. se spune că au personalități analitice, sunt persoane care nu se mulțumesc cu răspunsuri superficiale, ci caută să exploreze teme serioase ale existenței.
Cititorii de thriller și mystery sunt atrași de logică și adrenalină
Dacă ai pe rafturi mai multe volume ale unor autori precum: Agatha Christie, Dan Brown, Stephen King, cel mai probabil, încă de mic, ți-a plăcut să rezolvi puzzle-uri. Acești cititori sunt atrași de suspans, iar atunci când parcurg o carte încearcă să fie cu un pas înainte și să afle cine este făptașul sau care va fi deznodământul poveștii.
La baza acestor preferințe stă curiozitatea. O persoană curioasă caută mereu să exploreze psihologia umană, pentru a se înțelege mai bine pe sine și pe cei din jur. De asemenea, cei care preferă acest gen de lecturi sunt mai puțin visători și mai atrași de partea logică.
Cărțile de dezvoltare personală reflectă progresul și echilibrul
„Începe cu ce nu-ți place” de Brian Tracy, „Gândește și vei fi bogat” de Napoleon Hiil sau „Secretele succesului” de Dale Carnegie sunt doar câteva dintre titlurile care se regăsesc frecvent pe rafturile pasionaților de dezvoltare personală și profesională. În completare, se află, de regulă, cărți de mindfullness și dezvoltare spirituală.
Cei care preferă aceste cărți sunt persoane disciplinate, motivate și orientate spre succes. Tot lor le place să învețe din experiențele altora pentru a avea mai mult control asupra propriilor vieți.
Visătorii adoră cărțile fantasy și science-fiction
Persoanele cu o imaginație bogată au o dorință continuă de a explora lumi noi. Pe rafturile lor se regăsesc, în cea mai mare parte, volume de George R.R. Martin, Tolkien sau Isaac Asimov. Aceste genuri literare sunt o ocazie perfectă pentru cititori de a evada din cotidian și a depăși limitele realității. Se potrivesc așadar pentru persoanele creative și visătoare, care adoră să privească dincolo de limite, de reguli și de preconcepții.
Cărțile nu sunt simple povești, ci pot fi adevărate instrumente de modelare a personalității. Este important să ne delectăm cu lecturi variate, care stimulează atât inteligența emoțională, cât și gândirea critică și dorința de învățare.
Nu uita! Noi cumpărăm cărți pentru anticariat în fiecare zi. Așa că, atunci când se adună prea multe volume și vrei să le vinzi, ne poți contacta pentru un proces de vânzare rapid și cu beneficii pentru tine!
Leave a Comments